Am vazut ca multe persoane isi cauta un loc de munca si nu reusesc sa se angajeze ca bona, insa le sugerez o alta modalitate de a castiga poate mai multi bani si in plus sa-si creeze o familie de care sa aiba grija. DA, este vorba de asistent maternal profesionist in loc de bona. Acestia functionaeaza in Romania in baza Hotarareii nr. 679/2003, iar in 2015 legea s-a schimbat in favoarea lor. Incepand din anul acesta veti primi cate 600 de lei pentru un copil si salariul de 800 de lei.

Asistent maternal profesionist sau bona?

Ma gandesc la familiile cu doi membri care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, dar ar putea deveni asistenti maternali profesionisti, deci pentru doi copii ar incasa 1200 de lei la care s-ar mai adauga inca 1600 de lei salariu si alocatiilor celor doi copii luati in ingrijire. Venitul ar fi de 2800 de lei plus alocatiile, pe care nu le socotim pentru ca eu una i-as pune la banca pentru copii. Chiar daca ai lucra si tu si sotul, cred ca un venit de 1400 net este destul de greu de obtinut in Romania, mai ales in cazul celor trecuti de 45 de ani sau cu o calificare mai “slaba”.

Cateva conditii importante pentru a deveni asistent maternal

In primul rand ar trebui sa aveti un spatiu adecvat ( nu am gasit in lege care este suprafata utila  acasei sau numarul de camere, dar zic eu ca o camera pentru fiecare membru de familie e suficient – sau poate cu una in minus, adica la doi parinti si un copil doua camere, la doi parinti si doi copii trei camere. Important: nu veti mai munci cu carte de munca – nu am gasit nici informatii legate de vechimea in munca si pensia asistentilor maternali, dar cred ca se aduna, altfel ce am face? Statul te obliga sa renunti la munca sa ai grija de copii, deci tot el ar trebui sa se ingrijeasca de batranetea ta.

Cursurile de formare profesionala ca asistent maternal profesionist sunt organizate de catre serviciul public specializat pentru protectia copilului  in perioada de evaluare a cererii.

Asistent maternal profesionist

Asistent maternal profesionist sau bona?