Am vazut ca multi romani plecati prin lume confunda termenul de Au-pair cu bona interna. Chiar daca se spune ca pentru a fi acceptat pentru au-pair ar trebui sa ai intre 18 si 27 de ani, eu cred ca poti sa extinzi limita de varsta, insa nu si punctele principale. Aceasta inseamna nu mai mult de 25 de ore pe saptamana, nicidecum cu aud de multe ori, un weekend liber pe luna, functia ta fiind de fapt cea a unui frate mai mare, nu menajera, etc. Adica esti un membru de familie, nu un angajat! In plus, trebuie sa ti se plateasca cursuri oficiale de limba – scopul principal fiind invatarea limbii din tara respectiva.

Au-pair sau bona interna, care-i diferenta? Esti angajat sau membru de familie?

Prin urmare, fiind un frate mai mare, primesti o suma simbolica drept rasplata, mai degraba bani de buzunar – cam 300 sau maxim 400 de euro lunar. Deci nici pomeneala de menajera, facut mancare, etc. Te joci cu fratele mai mic, il distrezi. Nu obligatii contractuale! Acum e clar care e diferenta dintre bona, menajera si au-pair? Vin in Italia s ainvat italiana, sa ma plimb si sa invat despre cultura italiana, poate sa ma pregatesc pentru o viitoare angajare legala acolo, nu ca angajat sase zile din sapte, sau cum aud mai des, un weekend liber pe luna! Ati inteles? Una inseamna 25 de ore pe saptamana, adica cinci ore pe zi, sau daca stau 10 ore cu cel mic, doua zile si jumatate! In rest, patru zile si jumatate fac ce vreau!

Nu va spun aceste lucruri ca sa apar bonele, multe nu inteleg ca ele sunt si mama si invatatoare si educatoare si profesor de muzica sau desen. Ar vrea sa fie pe post de paznic, nu de bona. Asta e o alta discutie, dar aici vorbim despre ce inseamnna au-apir, cum se plateste si mai ales ce poti cere celui chemat in “vacanta” la tine. DA, in vacanta, nu la munca! Din pacate, de aceea avem termeni diferiti, una e munca si e serioasa, alta e un fel de distractie in folosul ambelor parti. A, la au-pair nu exista nu-mi place de tine! 🙂

au-pair-bona