Exista o relatie cauzala intre vaccin si autism? Banuiesc ca multi ati urmarit discutia dintre Mihai Craiu si Olivia Steer deci avem deja un punct de plecare pentru discutie. S-a discutat despre rujeola, care apare si poate provoca decesul celor ce nu sunt vaccinati la timp. De ce ne vaccinam? Ca sa nu ne imbolnavim si sa nu-i imbolnavim pe altii. Este vaccinarea sigura? Statistic vorbind raspunsul este DA, in particular insa nu exista studii care sa ne spuna exact ce s-a intamplat cu fiecare caz in parte. Olivia Steer este sotia lui Andi Moisescu, o activista care printre altele lupta impotriva vaccinarii, pe care o considera nociva si daunatoare. Mihai Craiu este un medic pediatru care este pro vaccinare.

Autismul si vaccinurile

Daca ma intrebati pe mine ca parinte, eu cred ca trebuie sa ne vaccinam copii. Exista riscuri la vaccinare? Cu siguranta DA, pentru ca examinarea micilor pacienti nu este tocmai OK – cel putin in zona unde locuiesc eu, mai exact nu se fac analize inainte, ci doar ne intreaba medicul – aveti alergii, aveti aia sau ailalta, si cam asta e tot. In rest mergem pe prezumtii de cauzalitate. A provocat vaccinul decesul sau alte probleme? Aceste studii se fac post vaccinare, daca apar probleme.

In derizoriu: trebuie sa mergem la scoala? DA, chiar daca in cazuri izolate asta a dus la asa numitul bullying , sau mai stiu eu la ce probleme. Culmea este ca si in aceste cazuri se gasesc unii care ajung sa adopte home scooling-ul, ca masura de precautie. Ce am vrut sa zic? Ca exista mereu riscuri, depinde cum le interpretam. NU exista niciun studiu care sa ne spuna: daca nu era vaccinat era asa, sau daca era era altfel. Totul se rezuma la faptul ca vaccinurile au dus la disparitia anumitor boli pe scara larga [ epidemii ]. Revanind la titlul articolului este evident ca NU exista cauzalitate intre autism si vaccinuri, iar abordarea statisica nu ajuta. De ce? Pentru va daca stim deja ca amprentele sunt unice, asa este si fiecare caz cu probleme. Nu am vazut dezbateri punctuale, care ar fi mai concludente decat statistica.

Cauzele aparitiei autismului nu sunt clare, gasiti aici cateva detalii. Asadar sa zici ca din cauza vaccinarii copilul s-a imbolnavit de autism este cam exagerat. NU poti concuziona ca daca nu se vaccina nu se imbolnavea. Nici nu ai cum sa faci astfel de studii, pentru ca ar insemna examinarea pacientului in mod repetat, cu si fara vaccin, cu si fara autism. Asadar bazandu-ne pe studii, se pare ca nu putem lega vaccinul de autism, asa cum nu putem lega ploaia de culoarea ochilor. Mai mult, este cert ca autismul are cauze genetice, asadar nu vaccinul declanseaza boala. O spun studiile pe gemeni. Las deschisa dezbaterea, in speranta ca vom ajuta mai mult asa.

autismul si vaccinurile