Nu doar in Romania pensia alimentara este privita ca o prioritate pentru a sprijini intretinerea minorilor, aa este pe ste tot in lume. Am primit multe intrebari legate de calculul pensiei alimentare pentru intretinerea minorului, asa ca astazi deschidem cu acest subiect rubrica juridica de pe site-ul Mamica.Org, in speranta ca vom veni in ajurorul si in sprijinul mamicilor interesate de acest subict. Inca de la inceput va spunem ca de aceste sume de bani beneficiaza atat copii aflati in intretinerea ambilor parinti cat si cei aflati in ingrijire la unul dintre ei. Nu exista nicio legatura intre faptul ca parintii sunt sau nu despartiti, casatoriti sau se afla intr-o alta legatura legala.

Cine poate primi pensie alimentara

 Codului Familiei stipuleaza in Romania ca pensie alimentara poate cere oricare dintre parintii care are copilul in intretinere, chiar si in cazul in care cei doi parinti nu sunt despartiti legal sau locuiesc inca impreuna. Daca parintele ce are copilul in intretinere constata ca celalalt parinte nu contribuie in mod satisfacator la cheltuielile de intretinere a minorului, poate cere in instanta obligarea celuilalt parinte plata pensiei alimentare. Aceasta se calculeaza in functie de numarul copiilor si nu poate depasi jumatate din veniturile parintelui platitor.

Pana la ce varsta trebuie platita pensia alimentara ?

Obligatia de a plati pensia alimentara revine parintelui pana la varsta de 18 ani daca minorul nu continua studiile la zi  si nu este incadrat in campul muncii. Daca copilul se afla la studii de zi si nu a implinit varsta de 25 de ani, acesta are dreptul sa primeasca in continuare pensie alimentara. Incepand cu varsta de 19 ani copilul sau sustinatorul sau legal va trebui sa faca dovada in scris ca acesta este inscris si urmeaza o forma de invatamant postliceala la cursurile de zi pentru a beneficia in continuare de pensia alimentara.

Cum se calculeaza pensia alimentara

La calculul pensiei alimentare se are in vedere salariul net al celui ce va fi obligat sa plateasca pensia alimentara. In mod uzual se plateste 1/4 ( un sfert – 25% ) din veniturile regulate – adica nu se iau in calcul sumele primite ocazional sub forma de prima, recompensa, diurna in caz de delegatie, etc. In cazul in care exista cheltuieli permanente ce depasesc 1/4 din venituri acestea se pot deduce din cuantumul din care se calculeaza pensia de intretinere a minorului. Pentru doi copii se plateste cate o sesime din venituri, adica intotal 1/3 din venituri, iar daca parintele are mai multi copii in intretinere se tine cont de toti copii cand se calculeaza suma datorata ca pensie alimentara. De la 3 copii in sus se plateste in total 1/2 din venit – maxim, adica tot 1/6 din venit pentru un copil.

Un aspect mai putin ortodox dupa parerea mea este calculul pensiei alimentare pentru copii minori in cazul in care nu se realizeaza venituri sau nu se cunosc. Daca in ultimul caz mi se pare ok, adica daca nu vrei sa le declari, accepti consecintele, mi se pare ca in cazul celor fara venit – adica aflati in nevoie, cum spune legea, calculul in functie de salatul brut minim pe economie este un abuz. De ce abuz? Pentru ca in cazul in care esti angajat cu minimul pe economie platesti din net, pe cand daca esti fara venituri platesti dintr-o suma mai mare. Dar asta este treaba avocatilor, care pot cere in instanta si pot castiga calculul “normal”, adica la salariul minim net.

Consecinte legale daca nu platesti pensia alimentara

Va amintim pe aceasta cale ca pentru neplata pensiei alimentare – atunci cand cuantumul a fost stabilit prin judecata – puteti fi condamnat penal, atat ca mamica cat si ca tata al minorului, deci nu luati in gluma acest aspect. Mai bine apelati la un avocat daca considerati ca nu puteti plati pensia alimentara, fie ca este prea mare, fie ca nu aveti posibilitati financiare.

Pensia-alimentara-minor

Calcul pensie alimentara pentru intretinere minor