De ce sa includem jocurile de inteligenta in rutina noastra zilnica?

Cresterea si dezvoltarea copiilor si a adolescentilor a devenit mai importanta decat niciodata, avand in vedere educatia dezorganizata la care sunt supusi majoritatea dintre ei. In cele mai multe cazuri, eforturile parintilor si incercarile lor de a-si proteja copiii de comportamente vicioase, tentatii nepotrivite sau anturaje cu influente negative sunt extrem de mari, dar nu sunt intotdeauna cele corecte. Atat tinerii cat si adultii ar vrea ca educatia timpurie sa se bazeze mai mult pe dezvoltarea inteligentei si a perspicacitatii, a realismului si a eticii, si mai putin pe aceleasi teorii pe care le-am auzit cu totii de-a lungul traiectoriei scolare. Insa, o schimbare de acest gen ar dura decenii intregi, daca ea ar fi aprobata de catre autoritatile romane.

Cu toate acestea, exista alternative educative la educatia conventionala, care consta in mare parte in jocuri de inteligenta. Desi majoritatea jocurilor pot sa para superficiale, acestea sunt atent construite pe categorii de varsta si au scopuri bine delimitate in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala, psihologica si a creativitatii. Jocurile de inteligenta pot parea dificile in prima faza insa deschid porti necunoscute mintii copilului si adultului.

Jocuri de inteligenta precum micile constructii din lemn care contin franghii, inele si bile, dezvolta capacitatea oricarei persoane, indiferent de varsta, de a rezolva probleme intr-un timp scurt si intr-un mod cat mai eficient posibil. Acestea necesita indemanare, imaginatie si foarte multa rabdare, iar daca acestea lipsesc, cu putina perseverenta se vor dezvolta si vor ramane intiparite in comportamentele persoanelor care se folosesc de aceste jocuri. Atunci cand ne gandim la jocuri de inteligenta ne imaginam scheme si exercitii care trebuie rezolvate pe hartie sau pe calculator. Scopul acestor activitati este in mare parte acela de a indeparta mintea umana de marele viciu al generatiei noastre si anume calculatorul. Din categoria calculatoarelor fac parte in ultima perioada si smartphone-urile sau tabletele care atrag atentia copiilor si adultilor prin performanta, simplitate si diversitate. In acelasi timp, insa, determina creierul uman sa se obisnuiasca cu informatii simple care nu necesita depunerea vreunui efort, ci dimpotriva.

Jocurile de inteligenta care sunt bazate pe obiecte reale, care pot fi atinse si cu care se lucreaza manual, determina persoana in cauza sa gandeasca practic si ii ofera acesteia posibilitatea de a avea o imagine clara despre problema care trebuie rezolvata. Aceste jocuri pot pune in dificultate atat copii cat si adulti, insa rezolvarea lor nu stabileste un anumit standard de inteligenta. Aceste jocuri garanteaza dezvoltarea corecta a unor abilitati utile si necesare in viata de zi cu zi, pe care majoritatea copiilor din noua generatie nu le dezvolta. Progresul tehnologiei si marele interes fata de lumea online pune in pericol dezvoltarea partilor importante ale caracterului uman si lasa la o parte abilitatile de rezolvare a problemelor in mod practic.

Jocuri de inteligenta

De ce sa includem jocurile de inteligenta în rutina noastră zilnica?