Pe forumurile de mamici si bone se discuta destul de des despre salariul unei bone. Portalul Mamica.Org sustine un salariu minim pentru bone de cel putin 2080 de lei brut in 2019, pentru un program de 8 – 9 ore pe zi, cinci zile pe saptamana si obligatii legate strict de copil. Evident ca acest salariu ar trebui sa creasca in functie de munca prestata si pregatirea bonei. Multi cer ca bona sa aiba studii, insa nimeni nu se gandeste ca pentru asta salariul ar trebui sa creasca la minim 3237 de lei brut pentru o bona. Asta pentru a ajunge la salariul unui profesor debutatnt.

Ce salariu ar trebui sa aiba o bona in 2019

Vrei bona cu studii superioare? Salariul minim pentru astfel de persoane este de 2350 pentru opt ore, cinci zile pe saptamana, 176 de ore pe luna. Adica s-ar plati 13,35 de lei pe ora brut sau 106,81 de lei pe zi! Sa tinem cont ca acesta este minimul acceptat, nu inseamna ca este salariul unei bone in general. Mai exact nu poti plati cu mai putin de 100 de lei pe zi o bona, daca aceasta se ocupa exculiv de copil. Cum mamicile vor si menaj usor, ar trebui adaugat ceva in plus pentru asta. De ce in plus? Hai sa ne gandim putin la o situatie ipotetica.

Sa presupunem ca mamica se gandeste ca bona munceste doar sase ore pe zi cucopilul, asa ca ii da de spalat vasele. OK. Sa presupunem ca in timp ce bona spala vasele se trezeste copilul. Ce face ea? Spala vasele, tu ai camera de supraveghere si vii si zici: pai ce faci madam, plange copilul si tu speli vasele? Pai ma scuzati, am stat deja cele sase ore cu bebe, eram menajera nu bona de la 14 la 16! Merge? NU, evident. Sa presupunem ca lucrezi la banca la ghiseu. Pe la 12 nu mai vin clientii la banca, ce face seful? Ii taie din salariul caseritei? O pune sa faca cafea sefului? Ati prins ideea. O spun ca mamica, eu vreau pentru copilul meu ce este mai bun, vreau ca bona sa fie dedicata trup si suflet bebelusului mei, deci o platesc ca atare. DA, i-am dat si ceva in plus de facut, nu pentru ca ar intra in atributiile ei, ci pentru ca vreau sa-mi usurez viata. Iar pentru asta am platit ceva in plus.

Nu-mi permit sa dau atatia bani la bona! Ok, nu toti ne permitem vacante in Turcia sau in Maldive, shopping in Dubai, etc. Nu avem bani, nu cerem o marire de la sef, nu-i asa? NU este obligatoriu sa angajezi bona, exista crese de stat, particulare si mai exista bunici. Eu am crescut la bunici si nu mi-a fost rau deloc! OK, vrem bona ca sa stea copilul acasa, sa nu le dam o munca in plus bunicilor – de multe ori si ei inca mai merg la munca, sau vor o viata linistita. Dar nu facem asta pe spinarea bonelor, pe care incercam sa le platim dupa bugetul propriu.

Bona in Bucuresti