La fel ca si in Romania, mamicile primesc un ajutor pentru perioada postnatala, insa in Germania aceasta indemnizatie se plateste incepand cu anul 2007. Astfel a fost inlocuit ajutorul pentru educatie sau Erziehungsgeld cu o indemnizatie post natala, ce poarta numele de Elterngeld. Pentru a primi acesti bani de la statul germana va trebui in mod evident sa faceti o cerere. Cererea poate fi facauta atat de familiil ece traiesc in Germania cat si de catre mamele singure.

Concediul postnatal in Germania pentru mamici

Concediul pentru cresterea copilului se plateste pentru o perioada de 12 luni, insa poate fi prelungit pana la 14 luni, daca unul din parinti reincepe munca dupa primele 12 luni. Pentru mamele singure, necasatorite – perioada de plata pentru ingrijirea copilului este de 14 luni. Pentru cei ce au fost incadrati in munca ajutorul primit se calculeaza procentual, din salariul avut anterior – in jur de 67%. Exista totusi o suma minima, in valoare de 300 de euro, iar cea maxima poate ajunge pana la 1800 de euro lunar. Pot cere alocatia si persoanele care lucreaza pe gewerbe, in cazul lor procentul poate fi chiar egal cu venitul mediu. Totusi acest lucru este valabil doar pentru cei ce au venituri sub 1000 de euro lunar.

Concluzie: sunteti in Germania si aveti un bebelus, va recomandam sa nu pierdeti acesti bani din necunoastere, apelati la o firma specializata – sunt destule deschise chiar de romaniii din Germania – este pacat sa nu beneficiati de un drept castigat pe merit.Nu confundati acest ajutor cu alocatia pentru copii – Kindergeld – pe care o primiti in Germania, sunt lucruri diferite. Aceea se plateste pana la maxim 25 de ani – daca copii sunt la studii. Succes!

Indemnizatia la nastere

Concediul postnatal in Germania pentru mamici