In cadrul tulburarilor din spectrul autismului face parte si Sindromul Asperger – o boala mai usoara dar care trebuie avuta in vedere daca vrem sa ne ajutam copilul sa se dezvolte normal. In general acesta se manifesta in sfera comunicarii, mai ales in cea nonverbala. Ca si in cazul autismului, in cazul tulburarii Asperger nu se cunosc cauzele exacte. Desi boala a fost observata si studiata inca din 1944 de catre medicul austriac Hans Asperger, de unde i se trage si numele, iar din 1981 este deja acceptata ca obiect de studiu in medicina, nu s-a dovedit ca este ereditara si nici nu se cunoaste un tratament adecvat care sa duca la redresarea 100% a copiilor ce sufera de acest sindrom.

Copii cu Sindromul Asperger

Cum ne dam seama ca un copil sufera de sindromul Asperger? Simptomele care ne pun in garda pot fi observate inca de cand copilul este la o varsta frageda, in jur de trei ani. Asadar mergeti la medicul pediatru – sau chiar la medicul de familie – la controale regulate. Diagniosticarea timpurie este in beneficiul copilului si recuperarea este mult mai usoara cu cat este descoperita boala mai devreme. Atentie! Inteligenta si IQ-ul copiilor care sufera de sindromul Asperger este aidoma unui copil care nu sufera de acest sindrom. Principala caracteristica este dificultatea de a intelege corect limbajul corpului – asa numita comunicare nonverbala.

Copii care au sindromul Asperger nu se uita de obicei in ochii celor cu care vorbesc – a nu se lua acest lucru ca edificator. La varsta prescolara si scolara acesti copii pot avea dificultati in a invata sa scrie, sa mearga pe bicicleta sau sa foloseasca lingura si furculita. Nu va alarmati degeaba inainte de a face teste psihologice si o evaluare psihiatrica completa. Daca ati depistat deja ca boala exista, se recomanda in primul rand terapia comportamentală (ABA). Asupra acestui aspect vom reveni intr-un articol ce va fi publicat ulterior.

sindromul-asperger

Copii cu Sindromul Asperger