Lupta dintre mamici si bone este parca nesfarsita, desi culmea este ca se poate face destul de usor pace daca ar exista putina intelegere intre tabere. Avem trei variante, bina interna sau externa si munca in strainatate. Sa clarificam ceva de la bun inceput: daca nu oferi carte de munca – contract legal, ca parinte esti de la inceput intr-o mica “greseala” de logica. De ce? Pentru ca ti muncesti legal dar vrei sa angajezi ilegal, deci pornesti din start cu stangul ( mai ales ca stii ca in cazul in care faci contract, va trebui sa respecti si tu niste cerinte ).

Copiii intre mama, bona si bunici sau gradinita si cresa

Despre salariul bonelor si tipul de lucru: bona externa ar trebui sa aibe un program de lucriu de 8 ore, dar cum parintii pleaca la munca cu cel putin jumatate de ora mai devreme si ajung cu alta jumatate mai tarziu, sa zicem ca se accepta din start un program de noua sau maxim 10 ore pe zi, timp de cinci zile pe saptamana. La fel si bina interna, care la randul ei nu este menajera – nu se discuta cu stransul jucariilor, hai si pusul rufelor la spalat, preparatul mancarii sau incalzitul ei pentru micut. Cam asta intra intr-o norma intreaga, dar cat platim penstru asta? Teoretic minimul pe economie daca este cu carte de munca nu prea ajunge, asa ca in Romania eu as zice 1500 de lei minim in mana.

Dar daca bona este interna? Cat sa-i platim? Pai cam tot asa, pentru ca da – ii dai casa si masa, dar asta inseamna si limitarea libertatii, a optiunilor si in plus este la dispozitia ta cam toata ziua. Nu prea are intimitate, dar asta este sacrificiul ei dar si al tau, ca o vezi zilnic prin casa. Nu inceracti sa-i aratati bonei cate faceti penru ea, faceti de fapt pentru copii vostri. Altfel stati gratis voi sau bunicii, corect?

bonă internă sau menajeră

Copiii intre mama bona si bunici sau grădiniță si creșă