Daca pe vremuri de copii se ocupau fie parintii – cred ca este cea mai buna alternativa, ca mama sa stea alaturi de copil cat mai mult, asa cum se intampla in tarile scandinave – sau bunicii [ nu exista pe lumea asta bona mai buna ca bunica ], azi se pare ca tot mai multi romani cauta o bona. Asa ca desi inca nu este bine reglementata prin lege functia de bona, au aparut cursurile de bona, la care se mai adauga si cursurile de prim ajutor. Sunt acestea o necesitate sau un moft al parintilor?

Cursuri de bona, necesitate sau moft?

Crucea Rosie organizeaza periodic cursuri gratuite de bona, dar exista si variante cu plata, care incep de la suma de 600 de lei. Nu este ieftin bineinteles, iar cele gratuite sunt la mare cautare, dar locurile oferite doritoarelor de a primi calificarea de baby-sitter sunt extrem de putine. Pentru cine doreste insa un curs de bona recunoscut in UE pretul este mai mare, peste 1000 de lei si dureaza trei luni. Un curs la Crucea Rosie dureaza 360 de ore, impartite in doua: teorie si practica.

Ce invat la un curs de bona?

Desi parintii si bunicii nostri nu aveau cursuri speciale de crestere si educare a copiilor, iar aici trebuie sa ne uitam in oglinda si sa ne intrebam cat de rau ne-au crescut si educat, pentru a fi bona si sa ai pretentii la un venit onorabil [ in jur de 2.500 – 3000 de lei in mana ] este indicat sa ai atat cursul de bona cat si cel de prim ajutor . La cursul de bona vei invata sa comunici eficient cu familia si copilul, vei cunoaste masurile igienico-sanitare minime pentru cresterea copiilor, vei invata sa planifici corect activitatile zilnice ale copiilor in functie de varsta, pregatirea hranei pentru cei mici, dezvoltarea deprinderilor copilului in functie de varsta si nu in ultimul rand vei invata notiuni de baza de prim ajutor.

Asa cum se vede in cele prezentate mai sus, nu sunt incluse activitati de menaj, ceea ce ar insemna in mod evident ca daca cerem asa ceva, ar trebui sa se plateasca in plus. Nu pentru ca ar fi complicat, ci pentru ca daca suntem in cautarea unei bone, nu-i cerem sa fie si menajera, decat daca platim corespunzator.

Cursuri de bona de 40 de ore: pe internet gasesti o gramada de cursuri cu durata de 40 de ore – adica cinci zile a 8 ore! Sunt ele competitive in raport cu cele de 360 de ore [ bine sa luam jumatate din ele, doar teoria = 180 de ore! ]. Eu zic ca decat 40 de ore facute mai degeaba, mai bine un curs online – adica documentare. Un sfat pentru parinti: mai bine testati bona la aceste cunostinte, daca va satisfac raspunsurile, e mai ok decat o diploma de cateva ore unde de fapt castiga doar cei ce le fac [ bani castiga, evident! ].

Atentie! Exista si cursuri online [ cu plata ] pentru babysitter, dar sunt in marea lor majoritate in limba engleza. Costa in jur de 20 de dolari dar sunt si de 50 de dolari.

Cat de importante sunt cursurile de bona?

Daca ar fi sa raspund eu ca mamica, as zice ca sunt destul de importate, mai ales cele de prim ajutor. Da, stiu ca nu prea le face nimeni, ar trebui de exemplu sa le faca soferii, dar oare cati dintre cei cu permise de sofer categoria A si B stiu sa acorde profesional ajutor? Mai nimeni, va zic eu. In functie de varsta copiilor este nevoie de abilitati diferite, iar partea educativa ar trebui sa primeze. A creste copilul dupa ureche nu este tocmai ok, iar cele ce angajeaza bone fara “diplome” ar trebui sa aiba un caiet de sarcini pe care sa-l predea bonei inainte de angajare, si sa o testeze dupa propriile idei de crestere a copilului.

De ce zic propriile idei? Pentru ca asta echiveleaza cu a creste singura copilul. DA, nu toate mamicile au facut cursuri de prim ajutor, desi ar fi indicat pentru ca ele vor fi alaturi de copil mult mai mult decat bona. Un curs de prim ajutor dureaza sase ore! Ar mai fi interesant si un curs de nutritie. Nu mai zic de ceva pedagogie si psihologie. Nu este oare mai indicat sa ne dam copilul la cresa, gradinita? Mai ales ca in Romania deja acest lucru va deveni [ probabil ] obligatoriu.

Cursuri de bona

Cursuri de bona, necesitate sau moft?