Am sa continui putin modelul parental propus de domnul Alfie Kohn, iar in acest articol vom prezenta mai detaliat ce inseamna sa-ti iubesti copilul neconditionat. Inainte de a raspunde la intrebare va rog sa va ganditi daca ati iubi sau mai exact daca ati trece cu vederea orice ar face copilul vostru. Nu va rezumati la ceea ce face el acum, sau la ce credeti ca este normal sa faca un copil, incercati sa va ganditi la ce este mai rau, apoi raspundeti.

Iti iubesti copilul neconditionat, ce inseamna si pana unde putem ajunge cu ea?

In opinia mea domnul Alfie Kohn a ales exemplele nepotrivite, este evident ca pe scara de valori notele sau rezultatele la invatatura nu se afla in topul cerintelor pentru un copil, pur si simplu pentru ca nu sunt toti Albert Einstein, nici macar noi parintii. Sa zicem ca avem un copil care a invatat ca ceea ce vrea el este corect, iar comportamnetul in societate nu se sunpune unor regului. Intr-o zi se suie in masina, fara permis si face un accident mortal. Ce-i spui? Ok, lasa mama ca trece, o sa faca parintii vecinului lat bebe, mai frums si mai cuminte? Ma indoiesc, iar daca ti esti cel care a avut de suferit, nu cred ca ai sa te gandesti la starea emotionala a celui vinovat.

Iata de ce, in opinia mea copii ar trebui sa aiba in primul rand un sistem de valori, o logica in ceea ce priveste actiunile lor si repercursiunile. Tot Alfie Kohn spune ca daca certi copilul, el va intelege ca esti mai puternic si ca de aceea il silesti sa faca ce vrei tu. Dar nu asa este si in viata? Cel care are putere, fizica sau economica, dicteaza regula jocului. Alta treaba este daca este ok asa, sau nu. Mai important este sa stim ce putem face, daca ne plecam capul indiferent de situatie, etc.

Alta problema este sa credem ca iubirea fata de copii este conditionata. NU, iti iubesti copilul fara sa il judeci, dar l-ai iubi si daca ar fi doctor Mengele? In articolul viitor as vrea sa vorbim despre ce intelege copilul din pedeapsa, pana unde putem merge cu acestea ( pedepsele ) si cum reactionam in functie de comportamentul copiilor. Ca mamici stim bine ca trecem multe cu vederea, dar asta ne asigura ca oferim copilului cea mai buna educatie si il pregatim pentru viata?

Dragostea fata de copii

Iti iubesti copilul neconditionat, ce inseamna si pana unde putem ajunge cu ea?