Toate cele expuse mai sus sunt opinia mea, formata dupa o perioada de sedere in Germania. Parerea mea nu este nici macar “temperatura medie a spitalului”, ci mai degraba in sectie – judec dupa prietenii mei si cercul cel mai apropiat.

1. Locul femeii nu este in bucatarie.

Sa determini un anumit rol social in functie de sex – acest lucru este foarte indecent. Daca ai spune cu voce tare ca singurul lucru pe care o femeie ar trebui sa il faca este sa stea acasa si sa creasca copii, ar fi ca un fas puternic. Pentru o persoana publica aceasta declaratie ar poate sa o coste cariera (exista precedente). De ce?

2. Nu trebuie sa-i spuneti unei persoane cum sa traiasca.

Chiar si unei femei. Toata lumea decide pentru sine care sunt obiectivele sale in viata, iar sexul nu joaca un rol cheie in acest sens. De obicei este lucru preferat, un hobby interesant. Scopul vietii – de a avea o familie, este ca “scopul vietii este de ati face prieteni”. Desigur, oamenii isi fac familii, dar nu pentru asta au venit in aceasta lume.

3. Principalul lucru este auto-realizarea

Ca si in piramida lui Maslow, auto-realizarea este ceea ce ne face fericiti, cand avem totul. De obicei, acesta este ocupatia favorita. Noi de multe ori radem de europenii care abandoneaza scoala pentru a se gasi pe ei, setransfera de la o facultate de drept la una de arhitectura si studiaza pana la varsta de 30 de ani.

Bineinteles, multi dintre noi (inclusiv eu) n-am putut visa niciodata la astfel de oportunitati. Dar prin aceasta ei isi gasesc ceva care le aduce intr-adevar placerea de la profesie – in cazul ideal. Si ei nu sunt gata sa renunte la toate astea pentru a sta acasa si pentru a viziona seriale TV. Apropo, barbatii de asemenea pot lua concedii de maternitate, astfel incat sotia sa poata merge la slujba preferata.

4. “Sunt o mama si o sotie” – aceasta nu poate caracteriza o femeie ca persoana.

La fel, cum ar fi “Sunt o fiica si o sora” – impune anumite drepturi si indatoriri, dar nu spune nimic despre tine. O realizare de sine prin copil – este in general ciudata, este o alta personalitate, care insasi va decide ce sa faca. Daca ati citit acest articol pana aici, va multumesc.

Poate aveti deja pragatite comentarii peiorative despre degradarea Europei. Poate insa ca exista totusi cineva care va intelege exact prin ce difera ei de noi.

femeia