Mihaela Stamate este una dintre colegele noastre, specializata in psihologia copilului, ea va fi de azi inainte ghidul vostru prin hatisul de informatii legate de dezvoltarea armonioasa a copilului dumneavoastra, atat psihica cat si fizica. Ea va va explica de ce nu se recomanda sa-ti transformi copilul de la varste fragede inntr-un mic Einstein,nici intr-n mic Enescu [ avand in vedere ca banuiesc ca stiti ca la patru ani a inceput sa cante la vioara, iar la 5 ani dadea deja primul sau concert ]. Lasa-ti copilul sa se bucure de copilarie.

Recomandarile Mihaelei pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Copil supradotat

Copilul Einstein

Multi parinti isi fura singuri caciula, spunand ca nu-l suprasolicita pe copil atunci cand de la varste mici il duc la lectii de franceza, engleza si germana, face sport de performanta sau il pregateste deja sa devina actor. Copilul normal stie singur daca vrea sa invete sa cante sau sa danseze, deci mai bine ati incerca sa observati ce-i place lui, nu sa-l ghidati dumneavoastra. Daca este sa fie el micul Enescu, o sa-l vedeti cantand la matura sau lovind cu creioanele paharele. Daca NU, lasa-til sa se joace, este spre binele sau.

NU tine coplul inchis in casa, el invata prin joaca si explorand lumea inconjuratoare, deci lasa-l sa se dezvolte armonios, prin mijloacele varstei sale, nu are nevoie de lectii si profesori! Am sa dau exemplul unui artist din tara vecina, mutat la Bucuresti. O stiti pe fetita indragostita de Ghita, nu-i asa? Talent mare, insa poti sa fii sigur ca cei mici vor sa le faca pe plac parintilor, de multe ori dand impresia ca fac ceva din proprie initiativa, dar de fapt au inteles ca astfel parintele o admira, e fericit.

Ce conteaza cel mai mult la un copil? Sa fie spontan, sa faca exact ce-i trece lui prin minte in acel moment. Asfel el devine mai creativ si cu sigurant ava face acest lucru cu placere. Iar asta e cel mai important, sa fie copilaria o perioada de fericire. Vorbiti mult cu el, vedeti ce intreaba si lamuriti pe loc problema. Asta il va ajuta pe copil in anii ce vor urma, ii va crea o personalitate puternica si veti evita ca el sa-si dea raspunsuri din propria imaginatie.

La finalul lectiei de azi: lasa-ti coplul in colectiv, dar cu copii de varsta sa, nu are nevoie de mai multi aduclti in preajma, ajung parinitii, bunicii si matusile.

Dezvoltarea armoniaoasa a coplului

Recomandarile Mihaelei pentru dezvoltarea armonioasa a copilului