Nu stiu de ce se insista mereu a se face referire la salariile unui profesor, medic rezident cand se calculeaza salariul unei bone. Nimeni insa nu face referire la faptul ca profesorul, fie el si debutant sau suplinitor, are impozite platite, vechime si pensie asigurata. Mai bizar este ca un profesor are norma de 18 ore pe saptamana, iar eu ca vechi cadru didactic o pot spune: in ciuda faptului ca si acasa te pregatesti, dupa cinci ani de predat la liceu stii materia pe de rost, pregatirea este un fel de “relaxare”.

Salariu de bona, profesor sau medic rezident?

Intre 4.100 lei și 5.105 lei pentru un medic primar, între 2.036 lei și 2.535 lei pentru un farmacist, între 2.760 lei și 3.437 lei pentru un asistent medical, între 1.896 lei și 3.608 lei pentru un profesor.

Deci in consecinta nu cred ca este corect sa facem analogii, sau mai rau sa spunem ca salariile in Romania sunt mici, deci si bona sau menajera primeste mai putin. A nu se confunda veniturile din Ronaia cu cele de afara. O greseala frecventa este comparatia salariului din tara cu cel din Uniunea Europeana. Tu ai plecat afara sa castigi mai bine, la fel si bona. Bona trebuie sa-si vada de obligatii, dar trebuie platita decent. De ce? Pentru ca iti lasi copilul pe mana ei, trebuie sa intelegi asta. La fel cum bona trebuie sa inteleaga ca munca ei nu este o gluma, o joaca. Trebuie sa ne respectam reciproc, altfel riscam sa ducem totul in derizoriu, iar aici este vorba de viata unui copil. Concluzia mea? Nu trebuie sa platim bona nici ca pe seful de banca, dar nici cu salariul minim, sau si mai rau, sa nu0i dam posibilitatea de a avea asigurarile platite! Nu est enici cea mai grea munca din lume, dar nici cea mai usoara, iar responsabilitatea este enorma, sper ca va dati seama de asta!

Salariu de bona,

Salariu de bona, profesor sau medic rezident?