Bradul a captat sperantele oamenilor inca din antichitate datorita rezistentei lui pe timpul iernii. Faptul ca e un copac permanent verde a facut ca acesta sa fie asociat cu nemurirea si continuitatea.

Bradul de Craciun mai e asociat cu:
– speranta
– renastere
– vindecare
– loialitate
– durabilitate
– respect
– longevitate
– protectie
– permanenta
– fidelitate

Majoritatea acestor simboluri arata legatura directa cu abilitatea bradului de a-si mentine culorile vii de-a lungul intregului an. Mirosul emanat de brad e si el reprezentat simbolic. Cercetarile au aratat ca uleiurile esentiale produse de diversele tipuri de brad sunt relaxante si invigorante in acelasi timp. In tarile nordice ale Europei, nativii asezau pe perne ramuri proaspete de brad pentru a preveni cosmarurile.

Insa brazii nu sunt legati doar de Craciun. Celtii obisnuiau sa planteze un con de pin la locurile importante de inmormantare, considerand pinul ca fiind un simbol al vietii vesnice datorita culorii, duritatii, si longevitatii sale.

Pentru greci, pinul era copacul sacru al lui Attis, despre care legenda spune ca fusese un pastor indragostit de o zeita, care apoi a fost transformat intr-un pin. Grecii isi decorau brazii cu clopotele si alte obiecte din argint, iar dedesubt erau asezate ofrandele catre zei.

Pentru romani, bradul reprezenta un simbolism solar, aratand puterea si lumina vesnica si fiind strans legat de solstitiul de iarna, lungirea zilelor si intoarcerea primaverii.

Teutonii impodobeau brazii cu bijuterii si alte obiecte din aur, aratandu-si astfel respectul catre diverse zeitati, si rugandu-se pentru culturi mai bogate sau cuceriri mai usoare.

Pentru crestini, desigur, bradul e asociat cu nasterea si invierea lui Isus Cristos. Exista multe teorii despre cum a ajuns bradul un astfel de simbol, una din ele prezentandu-l pe Sf. Boniface, care in secolul VIII a convertit triburile germanice si s-a folosit de brad ca simbol al pacii si vietii eterne. Decoratiunile reprezentau simbolic sufletele salvate de Cristos.

Scandinavii asociau bradul de Craciun cu Yggdrasill, care era la ei copacul vietii. Lumanarile aprinse pe crengile sale in solstitiul de iarna reprezentau soarele, luna si stelele.

In Japonia si China, bradul e un copac sacru ce simbolizeaza nemurirea si longevitatea, iar din lemnul lui sunt construite multe cladiri considerate sacre: temple, altare si porti.

In ziua de azi cererea pentru brazi naturali a scazut, si multi prefera sa cumpere un brad artificial ieftin din considerente bugetare sau pur si simplu din comoditate. Insa asta nu inseamna ca ne-am indepartat de simbolismul bradului de Craciun, acesta ramanand o sursa nobila de viata si putere mereu verde.