Când vine vorba de consumul de alcool pe durata sarcinii, cei mai mulți medici îl interzic categoric. Efectele alcoolului asupra dezvoltării fătului variază în funcție de situație, de sănătatea mamei și de cantitatea de alcool consumată. Vorbim aici de afecțiuni fizice, mentale și comportamentale. Efectele vizibile, fizice, sunt de obicei rezultatul consumului de alcool în cantități mari, pe când cele comportamentale pot fi cauzate chiar de un consum minim, asta deoarece alcoolul are efect direct asupra dezvoltării sistemului nervos. De aceea, medicii preferă să nu riște, indiferent de cantitatea de alcool sau de trimestrul de sarcină.

Efectele alcoolului asupra fătului au fost observate încă din anii ‘70. Pe de altă parte, studiile ceva mai recente arată că situația nu este atât de clară pe cât credeam.

 Cantitățile permise

În primul rând trebuie să vă reamintim că absolut orice consumați pe perioada sarcinii și a alăptării va avea un efect direct asupra bebelușului. În timpul sarcinii, substanțele ingerate trec prin placentă, ajungând direct în organismul fătului iar în perioada alăptării același transfer se face prin intermediul laptelui matern.

Studii recente făcute în Marea Britanie și Danemarca nu au putut arăta în mod concret efecte negative asupra dezvoltării bebelușului când vine vorba de consumul de alcool, în cazul de față, vin, în condițiile în care cantitatea consumată nu depășește un pahar (aproximativ 100 de ml) pe zi. Pe de altă parte, consumul zilnic al acestei cantități crește enorm riscurile asupra dezvoltării bebelușului.

Altfel spus, vă puteți bucura de un pahar de vin la o petrecere atâta timp cât nu faceți din asta un obicei zilnic pe durata sarcinii. Același principiu se aplică și în cazul berii. Băuturile mai tari ies însă din discuție.

Ce trebuie evitat

Dacă este să vorbim strict despre vin, pe durata sarcinii este recomandat să evitați vinurile roșii. Un studiu făcut în Statele Unite arată că acesta poate avea efecte negative asupra pancreasului bebelușului din cauza unei substanțe numite resveratrol. Deși aceasta are efecte benefice la adulți și este considerată un avantaj al vinului roșu, substanța poate duce la dezvoltarea anormală a pancreasului la făt sau la complicații pe termen lung, respectiv predispunere la boli ale pancreasului.

Până la urmă, când vine vorba de consumul de vin pe durata sarcinii și după, importantă este moderația. Un pahar de vin zilnic poate că nu pare mult dar pentru o femeie însărcinată pur și simplu nu merită riscul. Pe de altă parte, nu trebuie nici să tratăm un pahar de vin drept otravă pentru bebeluș.

Studiul menționat mai sus ne arată că vinul roșu ar trebui evitat. Asta nu înseamnă că nu puteți găsi o variantă alternativă care să vă fie pe plac. Pe site-ul cramahistria.ro puteți găsi o gamă variată de vinuri albe menită să satisfacă cele mai exigente gusturi în materie.

Motivul pentru care medicii interzic complet consumul de alcool este simplu: studiile menționate mai sus nu au găsit o legătură directă între consumul minim ocazional și efectele negative asupra dezvoltării fătului dar, pe de altă parte, nu cunoaștem exact cantitățile permise. Mulți specialiști preferă să nu riște, interzicând alcoolul în totalitate. Totuși, această abordare poate fi prea severă pentru unele femei. Atâta timp cât nu exagerați, vă puteți permite ocazional un pahar de vin fără ca bebelușul să aibă de suferit. Desigur, dacă vi se pare că orice risc este un risc prea mare, puteți comanda altceva. Alegerea vă aparține!

Sarcina si vinul

Vinul in timpul sarcinii